Bemutatkozás

 

Eredeti szakmám kereskedelmi és vendéglátóipari szaktechnikus, később (1987−ben) végeztem el a jogi egyetemet. 1980. óta dolgoztam szakszervezetnél, hét évig egy vállalatnál, mint függetlenített titkár, később a Kereskedelmi, Pénzügyi és Vendéglátóipari Dolgozók Szakszervezeténél, majd ennek jogutódjainál (Kereskedelemi Szakszervezetek Szövetsége és Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete), mint munkajogász. 2008−ban alakítottam egy kft-t (Munka−Egészség−Ügy Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság), ebben az ügyvezetői feladatokat látom el.

 

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetében munkajogászként az egyéni és kollektív munkaügyi vitákban a munkavállalók (szakszervezeti tagok) képviseletét láttam el, több nagy cég kollektív szerződésében a szakszervezeti oldalt képviseltem. (Jelenleg is részt veszek szakértőként kollektív szerződések létrehozásának, módosításának folyamatában) Több munkajogi kiadvány, ismertető és kézikönyv kiadásában működtem közre, mint szerző és mint szerkesztő. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete három alkalommal is megnyerte az OMMF által kiírt,a munkavédelem népszerűsítése céljából kiírt pályázatát, melynek célja a munkavédelmi ismeretek átadása (érthető, egyszerűen megfogalmazott formában) a kereskedelmi alkalmazottak számára, ennek keretében három, általam (is) írt kézikönyv jelent meg.

 

Öt évig (1995-2000) tanítottam gazdasági jogot a Könnyűipari és Műszaki Főiskolán jómagam írtam az erről szóló főiskolai jegyzetet. Több alkalommal oktattam kereskedelmi szakképesítést nyújtó tanfolyamokon munkajogi és/vagy gazdasági jogi ismereteket, négy évig a Felsőkereskedelmi Alapítványi Iskolában.

 

Szakterületem a gazdasági jog, ezen beül is a munkajog, elsősorban a kollektív jogok és ezek érvényesülése, ilyen témában szakszervezeti belső szakmai folyóiratban rendszeresen jelennek meg cikkeim. Társszerzője vagyok a kiskereskedők számára készült kézikönyvnek , melynek címe: „Az új  kereskedelmi törvény és  annak  gyakorlati alkalmazása”). Folyamatosan dolgozom a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft.-nek, munkajogi és kereskedelmi−jogi, népszerűsítő cikkeket írok.

 

Egyik szerzője voltam  2000-ben, az OFA „A termelékenység, a bérek, és a foglalkoztatás terén várható ágazati hatások  az EU társulás kapcsán” című pályázati tanulmányának, valamint a 2003-ban – szintén OFA-támogatással – az MSZOSZ által megjelentetett „Az Európai Uniós munkaügyi irányelvek és érvényesítésük a hazai kollektív tárgyalásos gyakorlatban” című kézikönyvnek. 2004−ben két kis füzetet írtam az EU –hoz való csatlakozás alkalmából, „A Munka Törvénykönyve (Kisokos)”, és „Az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség” címekkel.  

 

Tagja vagyok az MSZOSZ Nőképviselet Intéző Bizottságának, tagja voltam az OÉT Esélyegyenlőségi Bizottságának, A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét (MSZOSZ) képviselem az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Nőbizottságában, (Women’s Committee of the European Trade Union’s Confederation). A hat szakszervezeti konföderáció megbízásából a magyar szakszervezeteket képviseltem két európai szintű szociális párbeszédbizottságban (Social Dialog Committee on Gender Equality és Social Dialog Committee on Parental Leave). Tagként vettem részt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által az Európai Esélyegyenlőség Éve alkalmából létrehozott bizottságok egyikének (Egyenlő munkáért egyenlő bért) munkájában. mely 2010−ig működött. 

Társalgási szinten beszélem a németet, valamivel gyengébben az angolt; de ismerem és értem szakmai területem nyelvezetét. (mindkét nyelvből még a főiskolán tettem szakmai nyelvvizsgát.)

 Rózsáné dr. Lupkovics Mariann

Az oldal története

Amikor elolvastam a ma hatályos munka törvénykönyvét, rögtön arra gondoltam, hogy bizony nem lesz könnyű dolga annak, aki használni akarja és főleg megtanulni. Magam is részt vettem az MSZOSZ által szervezett oktatásokon és azt tapasztaltam, hogy hiába volt a jogalkotó szándéka az egyszerűsítés, általában a szabályok bizony nemigen lettek egyszerűbbek.

Azután eszembe jutott egy kedves amerikai film a nagyszerű Julia Child−ról – a címe „Julie & Julia - Két nő, egy recept” − aki megszerettette az emancipált, elfoglalt amerikai háziasszonyokkal a bizony néha munkaigényes francia konyhát.

A film adta az ötletet: ahogy a fiatal Julie „végigfőzi” napról napra, receptről receptre Mrs. Child receptkönyvét, úgy mutatom be az Olvasónak §-ról §-ra a munka törvénykönyvét. Lesz, amikor egy−egy § hosszasabbra sikerül, mert a szabály bővebb magyarázatot kíván, és lesznek nyúlfarknyi magyarázatok is.

Szeretném az összefüggéseket is bemutatni, és természetesen – ha vannak – a kis trükköket is; a gyakorlat, vagy a bírói gyakorlat által már kialakított magyarázatokat, megközelítéseket.

Ígérem, nem leszek elfogult, bár az Olvasó néha megérezheti azt a pikáns fűszer (jelen esetben az irónia) ízét is, amely minden jóízű és finom étel sajátja.

Az év 64. napján kezdem, és az utolsón fejezem be az ismertetést. Remélem, hogy Önnek is, kedves Olvasóm tanulságos szórakozás lesz ez a kis blog!

Üdvözlettel: Mariann